LİSANS
PROGRAM PROFİLİ
HIZLI ERİŞİM
  • Kabul ve Kayıt Koşulları
  • Lisans-Önceki Öğrenmelerin Tanınması
  • Ölçme ve Değerlendirme
  • Lisans Mezuniyet Koşulları
  • İstihdam Olanakları
  • Program Yeterlilikleri


Kabul ve Kayıt Koşulları

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren lise diplomasına sahip adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır.

PUAN TÜRÜTABAN PUANBAŞARI SIRASI
MF-4
240,3898
238.256


Lisans-Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması, dikey ve yatay (üniversiteler arası ve üniversite içi) geçişler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu ve 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında yapılmaktadır. Öğrencilere önceki öğrenim programlarında aldıkları derslerle ilgili akademik dönem başında muafiyet değerlendirmesi ve/veya sınavı yapılmaktadır. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığı düşünülen öğrenciler veya yapılan sınavlarda başarı sağlayan öğrenciler ders programının ilk dört yarıyılında ilgili derslerden muaf olabilirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirme ile ilgili hususlar 16 Şubat 2017 tarihli Erciyes Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilmiştir: (1) Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı (0) sıfırdır. (2) Başarı notunun hesaplanması aşağıdaki şekilde olur:

a) Öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile ara sınav puan ortalaması belirlenir. Bu suretle bulunacak kesirli sayılar en yakın tam sayıya yükseltilir.

b) Yarıyıl, yılsonu ve bütünleme sınavı puanının % 60'ına, ara sınavlar puan ortalamasının % 40’ının eklenmesiyle başarı puanı hesaplanır. Tek ders sınavında ara sınav notu dikkate alınmaz. Tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, sadece tek ders sınav notuna göre belirlenir. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak başarı puanının hesabında kesirli sayılar en yakın tam sayıya tamamlanır.

c) Öğrencilere lisansüstü programı çerçevesinde aldıkları her ders için; öğretim elemanları tarafından aşağıdaki tablo kullanılarak yukarıda hesaplanan başarı puanının karşılığı harf notu verilir: ç) Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yüksek lisans programı öğrencilerinin en az CC, doktora programı öğrencilerinin ise en az CB notu almış olmaları gerekir. Bilimsel hazırlık programı öğrencilerinin bir dersten başarılı sayılabilmesinde kayıtlı bulundukları lisansüstü program için belirlenen asgari notlar geçerlidir. Lisans programından ders alan lisansüstü programı öğrencilerinin başarı notlarının hesabında, lisans programında uygulanan değerlendirme yöntemiyle belirlenen harfli başarı notu esas alınır.

d) Seminer, tez çalışması, uzmanlık alan dersleri ve diğer benzeri derslerde başarılı olan öğrencilere başarılı (BL), başarısız olan öğrencilere de başarısız (BS) notu verilir.

e) Derse devam şartını yerine getirmediği için başarısız olan öğrencilere devamsızlıktan başarısız (DZ) notu verilir.

f) Öğrencinin, Üniversitede izlediği lisansüstü programa kabul edilmeden önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başarılı olduğu, mezuniyet için gerekli kredi ve genel not ortalaması hesabında dikkate alınmayan ve muafiyet verilen dersleri için (M) notu verilir.

g) Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ve programa nakil kredisi olarak kabul edilen derslerin kredisi ve notu, yukarıdaki (c) bendinde belirtilen tabloya uyumlu olacak şekilde aynen aktarılır.


Başarı NotuKatsayıBaşarı Derecesi
AA4.00Mükemmel
BA3.50Pekiyi
BB3.00İyi
CB2.50Orta
CC2.00Yeterli
DC1.50Yetersiz
DD1.00Yetersiz
FD0.50Yetersiz
FF00Yetersiz


Lisans Mezuniyet Koşulları

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan öğrenciler Metalurji veMalzeme Mühendisi unvanını alırlar. Bir öğrencinin  Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olabilmesi için tâbi olduğu müfredattaki bütün derslerini başarması, toplam öğrenim süresinde en az 240 AKTS’lik ders alması ve genel not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.

İstihdam Olanakları

 Metalurji ve Malzeme Mühendisleri, herhangi bir malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetlerler. Ayrıca, mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve kullanımının denetimi gibi görevlerinin yanı sıra özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlarlar. Malzeme mühendisleri, aşağıda belirtilen sanayi dallarında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkânına da sahiptirler. · Demir-Çelik ve Döküm sanayinde · Demir-Dışı metal geliştirme, üretim sanayi ve araştırma şirketleri · Geleneksel seramikler, camlar, ısıl seramikler sanayi ve araştırma şirketleri · İleri teknoloji seramiklerin tasarımı ve üretimleri konularında faaliyet gösterilen sanayi ve kuruluşlarda · Savunma sanayinde · Makine imalat sanayinde · Otomotiv ve otomotiv yan sanayinde · Havacılık ve uzay sanayisinde malzeme geliştirme, üretme, test ve muayene birimlerinde · Polimer: geleneksel polimer sanayi, ileri teknoloji fonksiyonel polimer üretim ve tasarlanması, · Kaynak malzemeleri üretimi sanayinde · Metal şekillendirme ve işleme sanayinde · Yüzey işlemleri ve kaplama sanayinde · Elektrik-Elektronik malzeme geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili kuruluşlarda · Manyetik, fotonik, plazmonik malzeme tasarımı ve üretimi ile ilgili sanayi ve birimlerde · Doku mühendisliği, biyomedikal alanlarında biyomalzeme üretimi ve tasarımı ile ilgili yerlerde · Katı yakıt hücreleri-pilleri üretimi, tasarımı, malzeme seçimi ile ilgili araştırma ve üretim kuruluşlarında · Malzemelere tahribatlı ve tahribatsız teknikler ile kontrol işlemi yapan kalite kontrol birimlerinde · Malzeme tedariği seçimi ile ilgili satın alma birimlerinde · Nanoteknoloji alanında nanomalzeme araştırmaları, üretim, nanomalzeme üretim teknikleri ile ilgili Ar-Ge birimlerinde · Üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik eleman olarak


Program Yeterlilikleri

1- Matematik, fen ve Mühendislik bilgilerini uygulama becerisi

2- Deney tasarlama ve yapma ile deney sonuçlarını yorumlama becerisi

3- İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı veya süreci tasarımlama

4- Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi

5- Mühendislik problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

6- Mesleki ve etik sorumluluk bilinci

7- Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal boyutlarda etkinliklerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim

8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci

9- Mühendislik problemlerini tanımlayabilme, çözüm yöntemi geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama ve geliştirebilme becerisi

10- Çalışmalarını ulusal ve uluslararası ortamlarda yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi